Volgens Martin Bossenbroek en Hans Jansen van de Koninklijke Bibliotheek moet de Auteurswet aangepast worden om de opbouw van een digitale bibliotheek mogelijk te maken. Dit schrijven zij in een opiniestuk in het NRC Handelsblad.
De auteurs stellen dat de Auteurswet in het huidige digitale tijdperk haar doel voorbij schiet. Er is bij het algemene publiek een grote behoefte aan digitaal beschikbare informatie. Ook de overheid erkent het belang van digitaal toegankelijke informatie voor de versterking van de kenniseconomie.
De Auteurswet bepaalt dat het auteursrecht op een werk in beginsel pas 70 jaar na de dood van de maker vervalt. Gedurende deze periode is voor elke openbaarmaking en/of verveelvoudiging van een werk toestemming van de rechthebbende(n) nodig. Bij zogenaamde ‘verweesde werken’, waarbij de rechthebbende(n) onbekend of onvindbaar is/zijn, is het bijna onmogelijk om deze toestemming te verkrijgen.
De Koninklijke Bibliotheek pleit voor een combinatie van het Angelsaksische en het Scandinavische model, waarbij “extended collective licenses” worden afgesloten op basis van een ‘opt out’-beginsel. Volgens dit model moet de maker expliciet bezwaar maken tegen digitale (her)gebruik en wordt er pas een vergoeding betaalt als een rechthebbende zich meldt.
Lees hier het hele bericht.
Lees hier het opiniestuk van de Koninklijke Bibliotheek.