020 530 0160

Auteursrecht op hummus

Gepubliceerd op 8 oktober 2008 categorieën 

Het gerucht gaat dat de Libanese Industrialists Association (LIA) een rechtszaak aanhangig wil maken tegen de staat Israël. Israël zou namelijk inbreuk maken op de auteursrechten die (de staat?) Libanon heeft op bepaalde traditionele gerechten. Door falafel, hummus, tabouleh en andere regionale favorieten te promoten als typisch Israëlisch, zou Israël auteursrechtinbreuk maken op het “food copyright” van Libanon.


 


Nu is het Libanese auteursrecht mij onbekend, evenals overigens dat van Israël. Toch zal het mij verbazen als deze zaak het gaat redden. Libanon is partij bij de Berner Conventie. Daarin wordt er toch op zijn minst van uit gegaan dat er bij een auteursrechtelijk werk ook een auteur hoort. En dan mag de LIA gaan aantonen dat dat een Libanees was, hetgeen mij overigens slechts één van vele problemen lijkt te zijn waar men tegen aan zal lopen.


 


Wellicht dat er tussen Libanon en Israël een interstatelijke regeling is die te vergelijken is met wat wij in Europa de merkenrechtelijke bescherming van geografische aanduidingen noemen. Ik betwijfel het, gezien de verhoudingen, ten zeerste.


 


Lees hier het hele bericht.


 

Bron: Israel Today, via Boek9.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen