020 530 0160

Artificiële Intelligentie in de volle breedte

Gepubliceerd op 12 april 2019 categorieën ,

In NRC 8 april 2019 doet Maarten de Rijke een oproep om te investeren in AI. Zijn punt is grofweg dat het ethische uitgangspunt waar Europa zich op voorstaat bij ontwikkelen van AI niet langer uniek is nu de Amerikaanse tech bedrijven althans doen of ze daar mee begaan zijn. Van Bart Schermer hoorde ik vandaag dat daarvoor ook wel de term gehanteerd wordt “Ehtics whitewassing”. Je kan twijfels hebben bij de oprechtheid van Google en Facebook in dezen, maar dat er over gesproken wordt is op zich al winst. Nu er in ieder geval aandacht voor ethiek is vanuit de USA, is het zaak om niet daarop blind te staren als Europa maar op alle fronten te investeren en ontwikkelen.

Mijn collega Rob van den Hoven van Genderen reageert vandaag, 12 april, op Maarten de Rijke en doet een terecht beroep op het belang van normering.

Ik denk overigens dat ze het eens met elkaar zijn. Al was het maar omdat Maarten de Rijke twee weken geleden in San Francisco bij mijn 1 minute pitch met de Verstappen slide was.
Zoals ik het begrijp wil De Rijke ethiek en normering, maar niet alleen. De “al doende leert men” filosofie kan tot ongelukken leiden, net als Max zonder goede remmen, maar in die context verwijst De Rijke ook naar ethiek. Dus dat je niet los van alle ethiek moet experimenteren, maar moet blijven experimenteren onder mee neming van recht en ethiek.

Vorige week tijdens een legal tech congres op Stanford vertelde de jurist van Github dat hij moeite had moeten doen bij het bedrijf naar binnen te komen als jurist. Maar dat hij ze toch wist te overtuigen dat het nuttig en nodig was. De eerste board meeting was minder geslaagd. Toen hij na enige tijd een punt wilde maken bracht hij het voorzichtig “I know you do not want to hear this from a lawyer”. Waarop een mede board member hem onderbrak en zei “then shut the fuck up” Dat was rond 2010. Op dit moment leeft binnen AI onderzoek en bedrijven steeds meer het idee dat rekening houden met recht en ethiek noodzakelijk is.

Dus laten we gaan racen, net als Verstappen. Maar wel de waarborgen in de gaten blijven houden. Echt hard ga je immers alleen als je weet dat je goede remmen hebt.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen