020 530 0160

Arrestaties bij Shareconnector en Releases4U

Gepubliceerd op 14 december 2004 categorieën 

De opsporingsdienst FIOD-ECD heeft de aanbieders van websites met hyperlinks naar (mogelijk) illegale bestanden gearresteerd. Ook de internet service provider van de websites is gearresteerd. De websites maken onderdeel uit van het eDonkey peer-to-peer netwerk.


Shareconnector en Releases4U boden volgens FIOD-ECD ongeveer 10.000 links naar illegale bestanden voor bijna 50.000 geregistreerde deelnemers en een veelvoud daarvan aan consumenten. Naast films werden ook links naar muziek en de nieuwste videospellen aangeboden. Eerder werden in onder meer Duitsland en Zwitserland andere portalsites door politie en justitie afgesloten. Een aantal van de illegale links van die sites was vervolgens op de Nederlandse portalsites te vinden. De Nederlandse actie van vandaag past in een serie strafrechtelijke acties tegen vergelijkbare dienstverleners in Europa en de Verenigde Staten.


Het is voor het eerst dat de FIOD-ECD in actie komt tegen een peer-to-peer netwerk. Een strafrechtelijke vervolging is in de regel moeilijker dan een civielrechtelijke. In civiele procedures is het aanbieden van links naar illegale bestanden slechts onder uitzonderlijke omstandigheden onrechtmatig. Het is dus de vraag of deze zaak gewonnen kan worden.


In een persbericht schrijft FIOD-ECD het volgende:


“De consument kon via de portalsites toegang krijgen tot illegale 
bestanden op het uitwisselnetwerk eDonkey waarmee hij films, 
videospellen en muziek kon downloaden en automatisch ook uploaden 
(zelf verspreiden). Shareconnector en Releases4U boden duizenden 
links naar illegale bestanden voor ongeveer 40.000 deelnemers en 
een veelvoud aan gebruikers. Het is verboden om kopieën van 
auteursrechtelijk beschermde werken ter verveelvoudiging of ter 
verspreiding voorhanden te hebben. Dit is in strijd met het 
auteursrecht.” 


Dat laatste is blijkbaar de grondslag voor de arrestaties. Maar dat is niet wat Shareconnector en Releases4U deden. Er werden geen kopieën van auteursrechtelijk werk aangeboden, maar links. Dat is een wezenlijk verschil. Het belooft dus een interessante procedure te worden.


Lees hier mijn commentaar in WebWereld en hier de reactie van Brein op mijn commentaar.

Bron: FIOD-ECD / ANP
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen