020 530 0160

Apple maakt iTunes DRM-vrij

Gepubliceerd op 7 januari 2009 categorieën 

Apple stopt met het gebruik van kopieerbeveligingen. Apple, marktleider in online muziekverkoop, zal nummers in iTunes voortaan zonder enige technische beveiliging distribueren. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.


Eerder was al het muziekaanbod van EMI en een groot aantal kleine, onafhankelijke labels, DRM-vrij op iTunes beschikbaar. Warner, Universal en Sony BMG, weigerden evenwel mee te werken aan de verkoop van onbeveiligde nummers. Naar verluid, eisten de drie dat Apple eerst meer flexibiliteit mogelijk maakte in de prijsstelling in iTunes, waar alle muzieknummers 99 cent kostten.


Aan die wens is Apple tegemoet gekomen. Voortaan kunnen de prijzen van een muzieknummer variëren van 69 cent tot 1,29. Aan het einde van het voorjaar moet het complete aanbod van Apple DRM-vrij verkocht kunnen worden.


Met de stap naar DRM-vrije muziek op iTunes, zijn de grote platenmaatschappijen bijna volledig teruggekomen van de inzet van kopieerbeveiligingen. Eerder al werden kopieerbeveiligingen op CD’s en in andere online muziekwinkels losgelaten.


In dit kader is het interessant op te merken dat de Auteursrechtrichtlijn voorschrijft dat er een balans dient te zijn tussen de hoogte van de privékopie-vergoeding en het gebruik van technische voorzieningen. Nu DRM-systemen steeds meer verlaten worden, zal de roep om een ruimere vergoedingsregeling voor privékopieën luider worden, zoals door middel van heffingen op mp3 spelers en andere digitale media.


Lees hier het hele bericht.

Bron: Apple
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen