020 530 0160

Apple dreigt met sluiting iTunes

Gepubliceerd op 2 oktober 2008 categorieën ,

Deze week besluit de Amerikaanse Copyright Royalty Board over de verhoging van royalties. Als dit voorstel doorgang vindt, moet er per online verkocht liedje 66 procent meer aan auteursrechten worden neergeteld. Dat betekent een verhoging van negen naar vijftien dollarcent. Dit geld moet betaald worden door de online aanbieder, door de platenmaatschappij die het liedje heeft uitgebracht of door de consument zelf.


Als de geplande verhoging van auteursrechten in de Verenigde Staten, waarover vandaag wordt besloten, doorgang vindt, overweegt Apple om de stekker uit iTunes te trekken. Toen het voorstel anderhalf jaar geleden voor het eerst openbaar werd gemaakt, liet Apple al weten dat het doorvoeren ervan wel eens het einde van iTunes zou kunnen betekenen.


Dat dreigement werd woensdag nog eens herhaald door Eddy Cue, de vice-president van iTunes. Cue is niet van zins om de momenteel gehanteerde prijs van 99 dollarcent per liedje te verhogen. “We hebben herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat we in deze business zitten om geld te verdienen”, aldus Cue in een reactie. “Als we geen winst meer kunnen maken, houden we er naar alle waarschijnlijkheid mee op.”


Appple draagt naar schatting ongeveer zeventig procent van haar iTunes-inkomsten af aan de platenindustrie, die op haar beurt weer een percentage van de verschuldigde royalties afdraagt aan de betrokken artiesten. Het is dat laatste percentage dat naar alle waarschijnlijkheid verhoogd wordt. Het vastgestelde percentage blijft vervolgens vijf jaar van kracht.


Lees hier het hele bericht.

Bron: HCC Magazine
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen