020 530 0160

AP legt dwangsommen op, (nog) geen boetes

Gepubliceerd op 10 oktober 2018 categorieën ,

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bevoegd om bij een overtreding van de AVG een boete tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf op te leggen, afhankelijk van welk bedrag hoger uitvalt.

Aleid Wolfsen, de voorzitter van de AP, heeft in een interview aangegeven dat de AP de eerste dwangsommen heeft geïnd, en dat bedrijven dus al hebben moeten betalen. In diverse media  is vervolgens bericht dat de AP de eerste boetes heeft uitgedeeld voor het niet naleven van de AVG. Dit is echter niet juist, want een dwangsom is niet hetzelfde als een boete.

Een dwangsom is namelijk een herstelsanctie en is bedoeld om iemand aan te sporen binnen een bepaalde termijn alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Als hij dat niet doet binnen die termijn, dan gaat de dwangsom lopen zolang de inbreuk niet is hersteld. Een boete is een punitieve (bestraffende) sanctie die direct kan worden opgelegd bij een bepaalde overtreding. In de regel zal daaraan wel eerst een waarschuwing voorafgaan.

De AP heeft zoals dhr. Wolfsen heeft gezegd tot dusver enkel nog dwangsommen opgelegd (en geïnd!), maar van een boete is dus nog geen sprake. In het interview van dhr. Wolfsen is gezegd dat het gaat om geinde dwangsommen van in de tonnen. De dwangsommen zijn echter nog opgelegd onder de oude Wet Bescherming Persoonsgegevens. Vooralsnog zijn er in Nederland dus nog geen boetes of dwangsommen opgelegd op basis van de AVG.

Met dank aan Edo Hoogervorst.

Bron: BNR.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen