020 530 0160

Anne Frank Stichting niet langer houder van merk ‘Anne Frank’

Gepubliceerd op 28 december 2018 categorieën 

De merknaam ‘Anne Frank’ is, na uitspraak van het Europees merkenbureau EUIPO, niet langer in het bezit van de Anne Frank Stichting. De Stichting, die beheerder is van het Anne Frank Huis, is deze merknaam verloren nadat het Anne Frank Fonds hiertoe een verzoek had gedaan. 

Sinds 1999 heeft de Stichting Anne Frank de naam Anne Frank ingeschreven als Europees woordmerk. Dit heeft zij gedaan om beter tegen misbruik van de naam te kunnen optreden. Het in Basel gevestigde Anne Frank Fonds, dat weer de auteursrechten van Anne Frank beheert, kan zich al geruime tijd niet vinden in de toewijzing van het woordmerk aan de Stichting. Bovendien had het Anne Frank Fonds zelf recentelijk de merknaam ingeschreven. Een verzoek tot vervallenverklaring door het Fonds heeft er uiteindelijk toe geleid dat de Stichting geen merkhouder meer is van het woordmerk.

Krachtens het merkenrecht kan een merknaam vervallen wanneer deze gedurende een periode van vijf jaar niet ‘normaal’ wordt gebruikt. Hoewel de Stichting de naam Anne Frank wel veelvuldig gebruikte, deed het dit volgens het EUIPO niet als een zelfstandige merknaam. Van normaal gebruik is derhalve geen sprake met als gevolg de vervallenverklaring van de merknaam.

Directeur van de Stichting, Ronald Leopold, heeft geen moeite met de beslissing. Het laten registreren van Anne Frank als merk gaf hem sowieso een wat ongemakkelijk gevoel: “Het merkenbureau heeft terecht vastgesteld dat we terughoudend zijn geweest met het gebruik van Anne Frank als merknaam. In zekere zin ben ik opgelucht over de uitspraak.”

Derhalve is nu enkel het Anne Frank Fonds merkhouder van het woordmerk Anne Frank. Het Fonds is overigens, net zoals de Stichting, opgericht door de vader van Anne Frank. Eerder wist  het Fonds al te bewerkstelligen dat de auteursrechten van het wereldberoemde dagboek werden verlengd tot 2037. Deze auteursrechten zouden, zeventig jaar na de dood van Anne Frank, eigenlijk vrijkomen. Dit kon echter door het Fonds worden voorkomen, mede door het feit dat er meerdere bewerkingen zijn geweest op haar geschriften, onder andere door haar vader.

Volgens de directeur van het Anne Frank Fonds, Yves Kugelmann, komt de merknaam in goede handen. Hij benadrukt dat zij het merk Anne Frank uitsluitend zullen gebruiken om misbruik van de naam tegen te gaan.

Met dank aan Niek Weessies


Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/anne-frank-stichting-verliest-merknaam-anne-frank-maar-is-opgelucht-ik-heb-altijd-al-het-gevoel-gehad-dat-het-niet-klopte-~b85cf359/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen