020 530 0160

Amsterdam stemt massaal tegen de ‘sleepwet’

Gepubliceerd op 23 maart 2018 categorieën ,

Als laatste gemeente van Nederland heeft Amsterdam de uitslag van het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) bekendgemaakt. De uitslag is een duidelijke tegenstem. 98.628 Amsterdammers stemden voor en er werd 204.795 keer tegen gestemd.

De officiële landelijke uitslag wordt op 29 maart bekend gemaakt door de Kiesraad. Toch lijkt het erop dat het tegen-kamp heeft gewonnen met een klein verschil. In de voorlopige tellingen heeft 49% van de stemmers tegen gestemd en 47% voor. Een stuk minder overtuigend dus dan de Amsterdamse kiezers waar ruim twee derde tegen de nieuwe inlichtingen wet heeft gestemd.

 

Na de eerste uitslagen van het referendum ontstond er nog enige verwarring wanneer er sprake is van een meerderheid bij de uitslag van een raadgevend referendum. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, ooit een fel tegenstander maar nu een pleitbezorger van de Wiv, twitterde: ‘Voor staat op 47.2%, tegen op 48.9%. Omdat 4% blanco stemt, is er geen meerderheid.’ De Kiesraad reageerde hier snel op door aan te geven dat, hoewel de wet zich hier niet expliciet over uit laat, sprake is van een meerderheid tegen als het percentage kiezers met geldige stem tegen hoger is dan het percentage geldige stemmen vóór. Verhoeven gaf daarna aan de Kiesraad te volgen voor precieze definities.

Auteur: Robbert Vos

Bron: nos.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen