Twee Amerikaanse federale rechters hebben afgelopen week een tegenstrijdig oordeel gegeven over de vraag of het aanbieden van muziekbestanden aangemerkt moet worden als het verpreiden hiervan.
Maandag oordeelde de rechter in de zaak die de Recording Industry Association of America (RIAA) tegen Denise Barker had aangespannen dat het aanbieden van muziekbestanden via filesharing neerkomt op het openbaar maken hiervan. Dit komt vervolgens weer neer op verspreiding ervan en kan dus worden aangemerkt als auteursrechtinbreuk. Het verzoek van Barker om de zaak niet-ontvankelijk te verklaren wegens het gebrek aan bewijs dat de muziek daadwerkelijk gedownload was, werd door de rechter afgewezen.
Een paar dagen later werd het louter aanbieden van muziek door de rechter in Massachusetts, in tegenstelling tot haar collega in New York, niet als auteursrechtinbreuk gezien. Ook oordeelde de rechter dat digitale muziekbestanden, ondanks het feit dat het geen stoffelijke objecten zijn, wel degelijk auteursrechtelijk bescherming genieten.
Een hogere rechter zal zich nu over de vraag moeten gaan buigen.
Lees hier het hele bericht.