020 530 0160

Amerikaanse rechtbank: isoHunt schendt auteursrechten

Gepubliceerd op 28 december 2009 categorieën 

Een rechtbank van de Amerikaanse staat Californië heeft deze week geoordeeld dat de Canadese torrentsite isoHunt zich schuldig maakt aan auteursrechteninbreuk.

 

Opmerkelijk is dat de rechter de zaak afdeed in een zogenaamde ‘summary judgement’, waarbij geen ruimte is voor een diepgaande behandeling. De summary judgement was verzocht door een reeks Amerikaanse filmstudio’s. Volgens het Amerikaanse rechtsysteem wordt een verzoek voor een summery judgement toegekend als het gezien de reeds voor de rechter bekende en onbetwiste feiten en de wet onmogelijk is dat de tegenpartij tijdens een proces een doorslaggevend verweer zou kunnen maken. De Amerikaanse federale rechter is van mening dat aan die voorwaarden is voldaan nu de isoHunt-zaak grote gelijkenissen zou vertonen met eerdere rechtszaken tegen filesharingdiensten als Napster en Grokster.

 

De rechter oordeelt dat isoHunt geen aanspraak kan maken op de ‘safe harbor’-bepaling, omdat de site gebruikers zou hebben aangespoord inbreuk te maken op auteursrechten. IsoHunt zou leden adviseren om torrents te uploaden en onder meer aansporen tot op het uploaden van populaire films. Bovendien zou de site profiteren van de copyrightinbreuk, oordeelde de rechter.

 

IsoHunt kan in beroep tegen de beslissing van de rechter.

 

Lees het Amerikaanse vonnis hier.

 

Bron: Tweakers.net

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Martine Wubben

publicaties

Gerelateerde artikelen