020 530 0160

Alle bouwmarktbezoekers verdachte?

Gepubliceerd op 17 december 2014 categorieën 

In november berichtte de politie al dat zij samen ging werken met bouwmarkten in Ede en omgeving in de strijd tegen woninginbraken. Het plan was om via de bewakingscamera’s van de bouwmarkten in de gaten te houden welke klanten bepaalde specifieke gereedschappen aanschaften. Het ging om bijvoorbeeld breekijzers, beitels, mokers, grote schroevendraaiers en koevoeten.

Dat plan is nu deels weer in de koelkast gezet. Bouwmarkten Gamma en Karwei doen namelijk niet meer mee, na ophef over het project. Die ophef kan ik wel begrijpen. Er kleven namelijk nogal wat juridische bezwaren aan dit project.

Ten eerste is het natuurlijk niet verboden om een beitel of moker te kopen. Deze gereedschappen worden meestal gewoon gebruikt op de manier waarvoor ze bedoeld zijn. Door de klanten die dergelijke gereedschappen kopen te bespieden, worden al deze klanten behandeld als verdachte terwijl ze dat natuurlijk niet zijn. Bovendien lijkt deze actie me in strijd met art. 126g van het Wetboek van Strafvordering, dat de grenzen stelt aan observatie door de politie.

Ten tweede is deze werkwijze in strijd met de privacy van de klanten van de bouwmarkten. De bewakingscamera’s zijn door de bouwmarkten opgehangen in het kader van de veiligheid in de winkel en de beveiliging tegen diefstal van spullen uit de winkel. Het tegengaan van woninginbraken valt daar niet onder, laat staan dat een derde zomaar mee mag kijken met de beelden. Het principe van doelbinding staat hier dus aan in de weg.

Los daarvan kan ik me overigens niet voorstellen dat dit een efficiente tijdsbesteding is voor agenten.

Bouwmarkten die nog wel meedoen met het project zijn: Praxis Ede, Probin Edese IJzerwarenhandel, Deco Home Elbert Jansen, Imbema Westerhof automaterialen, Geels, Formido Bennekom en Praxis Veenendaal.

Bron: webwereld
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anke Verhoeven

publicaties

Gerelateerde artikelen