020 530 0160

Advocatenkantoor mag vermelding ex-medewerkers schrappen in promotieboek

Gepubliceerd op 13 mei 2005 categorieën 

Het Amersfoortse advocatenkantoor Marxman mag schrappen in de naamsvermelding van ex-medewerkers in een boek over medische aansprakelijkheid. De ex-medewerkers hadden in opdracht van Marxman de opdracht aanvaard voor uitgeverij Inmerc een boek te schrijven in een serie voor de beroepsondersteuning van huisartsen. Zij waren daarvoor ook vrijgesteld van declarabele werkzaamheden. Na hun vertrek wilde Marxman wijzigingen aanbrengen in de naamsvermelding van de ex-werknemers op de omslag, in het voorwoord en in het colofon van het boek. Als reden daarvoor gaf Marxman dat de ex-medewerkers niet langer deel uitmaakten van de sectie Gezondheidsrecht van het kantoor en het boek daarvoor een marketing tool is. Omdat partijen niet tot een overeenstemming konden komen, trachtte een van de ex-medewerkers op grond van zijn persoonlijkheidsrecht tevergeefs publicatie te voorkomen van een versie die afwijkt van een eerdere drukproef.


In zijn vonnis van 12 mei 2005 gaat de Utrechtse Voorzieningenrechter er vanuit dat Marxman het auteursrecht heeft op het boek, maar  de ex-werknemers wel nog de persoonlijkheidsrechten hebben ten aanzien van hun bijdragen. Het belang van Marxman bij publicatie van de aangepaste versie weegt echter zwaarder dan dat van de ex-werknemers. Marxman is namelijk verplicht tot spoedige publicatie en beschikt over de exploitatierechten van het boek.


Het vonnis is juridisch interessant omdat de Utrechtse rechter er kennelijk vanuit gaat dat weliswaar het auteursrecht op grond van artikel 7 van de Auteurswet berust bij Marxman als werkgever, maar het persoonlijkheidsrecht ten aanzien van hun bijdragen bij de ex-werknemers. De Voorzieningenrechter motiveert deze opvatting met een verwijzing naar het arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 31 juni 2003 in de zaak tussen Tariverdi en de Stadsomroep Utrecht. Het Amsterdamse Hof kwam hierin tot een vergelijkbare conclusie in het geval op basis van artikel 8 van de Auteurswet het auteursrecht wordt toegekend aan degene die een werk openbaart. In de literatuur bestaan hierover verschillende opvattingen.


 


 


 

Bron: www.rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen