020 530 0160

ACM doet opnieuw onderzoek naar datavrije muziekdienst T-Mobile

Gepubliceerd op 22 mei 2017 categorieën , ,

De toezichthouder is begonnen met een nieuw onderzoek naar de datavrije muziekdienst van T-Mobile, zo meldden diverse media.  Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in april zal de ACM opnieuw beoordelen of de dienst in strijd is met de wet.

De dienst van T-Mobile maakt het kort gezegd mogelijk om onbeperkt muziek te streamen zonder dat dit van invloed is op het dataverbruik van de gebruiker. De ACM heeft deze dienst vorig jaar verboden, omdat deze in strijd zou zijn met de neutneutraliteitsregels. De dienst kwalificeert immers als zero rating, ook wel positieve prijsdiscriminatie genoemd, en dat is bij wet verboden in Nederland. Zero rating houdt in dat voor het dataverbruik van de dienst van T-Mobile een zogenaamd nultarief wordt betaald, terwijl voor het dataverbruik van de andere diensten wel moet worden betaald.

T-Mobile is vervolgens naar de rechter gestapt, omdat met het aanbieden van de dienst geen enkele netneutraliteitsregel zou worden overtreden. Zo bestaat er op grond van de Europese netneutraliteitsverordening geen expliciet verbod op zero rating. Deze verordening geldt voor alle lidstaten, en dus ook voor Nederland. Het Nederlandse verbod op zero rating zou in theorie dus opzij moeten worden gezet door de Europese overkoepelende regels.

De rechtbank Rotterdam oordeelde in het voordeel van T-Mobile. Het Nederlandse verbod op zero rating is volgens de rechter inderdaad in strijd met de Europese netneutraliteitsverordening. Het artikel in de Telecommunicatiewet dat ziet op het verbod op zero rating moet daarom buiten toepassing worden gelaten. Gevolg van deze uitspraak is dat de ACM nu moet toetsen of de dienst van T-Mobile wel verenigbaar is met de Europese netneutraliteitsregels. Hier wordt nu inderdaad gevolg aan gegeven.

Niet bekend is of de ACM in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter.

Bron: telecompaper.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen