020 530 0160

Achtbanenparodie op Baron 1898

Gepubliceerd op 24 oktober 2014 categorieën 

Vorige week presenteerde de Efteling het ontwerp voor haar nieuwste attractie, de Baron 1898: een achtbaan die er uit ziet als een oud Hollandse goudmijn met mijngebouwen en een mijnschacht, waar de inzittenden een loodrechte val van veertig meter zullen maken.

Walibi Holland heeft een leuke parodie bedacht op de Baron 1898. Op haar Facebook-pagina presenteerde Walibi haar nieuwste attractie: de Clown 2007, die – net als de Baron 1898 –  volgend jaar zal verschijnen. Walibi heeft alleen het mijnthema vervangen door een clownthema, voor de rest is de Clown 2007 rollercoaster vrijwel identiek aan de Baron 1898.

Kan de Efteling hier juridisch gezien iets tegen doen? De tekening van de Baron 1898 is waarschijnlijk auteursrechtelijk beschermd en de tekening van de Clown 2007 is als een bewerking van deze tekening aan te merken. De totaalindrukken van beide tekeningen zijn immers overeenstemmend. Walibi kan mogelijk een beroep doen op de parodie-exceptie.
Deze uitzondering is van toepassing wanneer een bestaand werk wordt nagebootst (maar met duidelijke verschillen met het bestaande werk) en aan humor wordt gedaan of de spot wordt gedreven (aldus het Europese Hof van Justitie in een recent arrest).

 

Walibi is een concurrent van de Efteling, dus de Efteling zou kunnen aanvoeren dat er niet zozeer aan humor wordt gedaan of de spot wordt gedreven, maar dat er hoofdzakelijk commerciële motieven spelen en dat de Clown 2007 tekening daarom niet is toegestaan. Dit standpunt is vanuit commercieel en PR oogpunt echter niet wenselijk. Waarschijnlijk doet de Efteling er beter aan de parodie gewoon toe te staan, en wellicht Walibi op de hak te nemen met een andere goede parodie.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen