020 530 0160

Aanvraag van octrooi door Google voor contactlenzen met camera

Gepubliceerd op 7 mei 2014 categorieën ,

Al in 2012 deed Google een aanvraag voor het octrooi op contactlenzen met een camera, maar de aanvraag is pas recent openbaar gemaakt. Net als de Google Glass, zou ook deze uitvinding weer zeer baanbrekend kunnen worden.

De gebruiker van de Google-lenzen zal in staat zijn de camera’s te gebruiken middels unieke patronen die ontstaan door te knipperen met de ogen. Er wordt nu al over gezegd dat deze uitvinding voor velen een echte ‘life saver’ kan zijn. Zo wordt er over gezegd dat het op een dag blinden kan helpen om weer te kunnen zien. Ook zouden de lenzen potentieel gevaar kunnen gaan zien in het verkeer.

De octrooi aanvraag voor de nieuwe technologie zou vooral moeten zien op het volgende: Een bepaald beeld wordt opgevangen door de blik van de drager. Dit beeld is afkomstig door elementen als o.a. licht, kleuren, kleurpatronen, objecten, gezichten en beweging. Vervolgens worden deze elementen verwerkt en kan er bijvoorbeeld een geluidssignaal of waarschuwing afgegeven worden aan de drager van de lenzen.

Met betrekking tot het eerder genoemde gevaar in het verkeer, zouden de lenzen de drager een geluidssignaal kunnen geven (indirect via de smartphone) op het moment dat deze een druk kruispunt nadert dat niet veilig is om over te steken. De lenzen zouden de drager zelfs een waarschuwing kunnen geven over een auto die richting het kruispunt rijdt.

Naast de hoedanigheid van ‘life saver’ wordt ook over de functie gezichtsherkenning gesproken. Deze functie zou weer nuttig kunnen zijn voor politie. Wanneer deze bijvoorbeeld een verdachte aan het ondervragen zijn, zou het herkenningssysteem snel een foto kunnen maken van de verdachte, waarna deze foto door een database wordt gecheckt en meteen kan worden nagetrokken of er bijvoorbeeld een arrestatiebevel is uitgevaardigd voor deze betreffende persoon.

Google is op het moment nog bezig met enkele complicaties wat betreft de uitvinding. Enkele vragen die opkomen bij deze uitvinding zijn bijvoorbeeld ‘Waar stop je een batterij in een lens zo klein van formaat?’, ‘Brengt het draadloos aansturen van de lens geen gezondheidsrisico’s met zich mee?’ en met betrekking tot de functie gezichtsherkenning ‘Maakt dit geen inbreuk op de privacy?’ . We gaan er vast meer van horen.

 

Auteur: Kylie de Kok

 

Bron: patentbolt.com, eweek.com, time.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen