020 530 0160

Aangifte doen onder een nummer een uitkomst ter bescherming van persoonsgegevens?

Gepubliceerd op 2 oktober 2008 categorieën 

In 2009 start een proef waarbij slachtoffers en getuigen van delicten anoniem aangifte kunnen doen. De ministers Hirsch Ballin en Ter Horst vinden dat de mogelijkheden om persoonsgegevens voor en tijdens het strafproces af te schermen beter moeten worden benut. Uit het rapport ‘Anonimiteit in het strafproces’ blijkt dat 13% van de slachtoffers en getuigen geen aangifte doen, uit angst voor represailles wanneer hun identiteit en persoonsgegevens bij de verdachte bekend worden.


De beschermende maatregelen die de ministers nemen zijn het aangifte doen onder een nummer en een domiciliekeuze (bijvoorbeeld op het adres van het politiebureau). Hierdoor worden hun persoonsgegevens beter beschermd. Als uitgangspunt blijft wel gelden dat aangiftes en getuigenverklaringen zoveel mogelijk op naam dienen te geschieden, dit om oncontroleerbare verklaringen tegen te gaan. Verklaringen van anonieme getuigen zullen op basis van de beginselen van ‘fair trial’ een uitzondering blijven.


Lees hier het hele bericht.


 

Bron: www.recht.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen