David Post schreef in 2009 in zijn boek over midden jaren negentig:
“a very large number of intelligent and well-informed people had never heard of the Internet, and many others regarded it as some kind of bastard offspring of CB radio, the pet rock, and Pong, an interesting but ultimately rather silly and ignorable fad that would have its day and fade ingloriously away”
Eind jaren negentig schoten internetbedrijven als kool uit de grond. Een businessplan of verdienmodel hadden ze meestal niet, dat kwam later. Dat ze “iets met internet deden” was genoeg voor financiering door de bank. In het voorjaar van 2000 stortte de internetmarkt volledig in, bekend als het barsten van de internetzeepbel.
In augustus 2000, als de toekomst van internet, in ieder geval als commercieel medium, niet zeker is, wordt door Koen de Bruin, Wanda van Kerkvoorden en Berthold Rosendahl het kantoor etorneys@Law opgericht. De inschrijving in de Kamer van Koophandel vindt op 1 september 2000 plaats, nu dus 15 jaar geleden. Het is het begin van SOLV.
Ze worden dan nog eTorneys genoemd. In het FD van 19 oktober 2004 is te lezen dat etorneys@law in 2001 door weekblad Carp werd uitgeroepen tot Coolest Company 2001 en hoe de naam SOLV ontstond:
“’The Name Works, een bedrijf dat ook meedeed en namen verzint, heeft ons aangeboden om een nieuwe naam voor ons te verzinnen.’”
De dan al bekende internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm opereert als eenpitter onder de naam Lawformation en sluit zich aan. De naam SOLV wordt officieel in gebruik genomen als etorneys@law en Lawformation per 1 augustus 2001 samen verder gaan, aldus een persbericht van 25 juli 2001:
“SOLV enige advocatenkantoor voor uitsluitend internet en e-business
Amsterdam, woensdag 25 juli 2001 – De advocatenkantoren e-torneys@law en Lawformation fuseren per 1 augustus aanstaande. Het nieuwe kantoor gaat SOLV heten. Beide kantoren werken al enige tijd samen.”
Een interview in Carp uit 2001 eindigt met de constatering dat “En mocht er nou – het lijkt ons sterk, maar goed – op een goede dag geen behoefte meer bestaan aan juridische internetexperts, dan kunnen de e-torneys zich altijd nog op een andere niche gaan richten.” Een nieuwe niche zal ook de komende jaren niet gezocht hoeven worden, SOLV blijft het internetrecht kantoor.
In 2003 is de SOLV weblog gestart en deze is vermoed ik eerste in zijn soort. Ik kan mij tot early adopters rekenen want in Computerrecht 2004, een artikel over spam dat ik met Rik Kaspersen schreef, staat in de eerste voetnoot:
“In de tekst en voetnoten wordt naar verschillende nieuwsberichten en rapporten verwezen. Hierbij is dankbaar gebruik gemaakt van de website solv.nl. Deze website biedt overigens een goed overzicht van berichten over verschillende IT & recht onderwerpen.”
Pas 10 jaar later sloot ik mij formeel aan bij SOLV, nog geen jaar geleden. Ik heb daar nog geen moment spijt van gehad: geweldige mensen, uitstekende sfeer, brede waaier aan diepe kennis van internetrechtonderwerpen. Omdat ik, anders dan ik de bijna 70! nieuwe internetrecht master studenten liet zien, niet de Arno Lodder van Schoolbank ben (geboren 1954), hoop ik nog zeker meer dan de volgende 15 jaar verbonden te blijven aan SOLV.