020 530 0160

1 miljoen US$ boete voor gebruik persoonsgegevens minderjarigen

Gepubliceerd op 15 december 2008 categorieën 

Sony Music heeft in het kader van een aanklacht inzake het verzamelen en gebruik van persoonsgegevens van minderjarigen zonder de toestemming van de ouders, de zaak geschikt tegen betaling van 1 miljoen dollar boete.  Sony Music geeft daarmee impliciet toe dat het privacyregels jegens minderjarigen heeft overtreden.

De Amerikaanse toezichthouder FTC had Sony Music aangeklaagd. 


Vanaf 2004 werden persoonsgegevens van minderjarigen zonder toestemming van hun ouders verzameld. Via vele sites werden de namen, adressen, mobiele nummers en geboortedata van 30.000 kinderen van onder de 13 jaar verwerkt. Deze gegevens zijn ook op andere sites gebruikt en daar soms ook gepubliceerd.

De platenmaatschappij is nu verplicht om haar databases op te schonen en alle onrechtmatig verwerkte persoonsgegevens te verwijderen.


Opvallend is dat Shenja van der Graaf van het Berkman Center for Internet & Society (Harvard Law School) juist heeft gesteld dat een leeftijdscheck op profielenwebsites niet haalbaar is en dat volgens haar de wetgeving op dit gebied dan ook verouderd is. Lees hier een eerder weblog daarover.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de grens bij 13 jaar ligt, ligt de grens voor minderjarigheid op 16 jaar. Voor het verwerken van  gegevens van minderjarigen in Nederland heeft het College Bescherming Persoonsgegevens beleidsregels opgesteld (klik hier voor de CPB Beleidsregels).

Lees hier het gehele bericht.


Bron: Emerce
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Heerma van Voss

publicaties

Gerelateerde artikelen