We zijnbijna tegen het einde van 2017. Laten we terugkijken naar wat 2017 ons heeftgebracht terwijl we ons voorbereiden op het nieuwe jaar.
De strijd tegen nepnieuws
Nepniews, oftewel “fake news”, is een term die populairwerd gemaakt door de huidige president van de Verenigde Staten. Het woord wordtnu door politici gebruikt als een soort ontkenningsmiddel waardoor ze (denken)uit vervelende situaties te komen. Nepnieuws werd veel verspreid via socialmedia platforms zoals Facebook en heeft de amerikaanseverkiezingen beinvloed. Veel nepnieuws artikelen konden ook gevonden worden viade zoekmachine Google. De internetgigant moest hiertegen in actie komen.
Google heeft een feature ontwikkeld die de gebruiker meteen laat zien welke artikelen nep zijn. Hoe werkt het precies? Als je nu eenzoekterm in Google invoert, zie je bij sommige artikelen een regeltje onderaan het artikel met degene die de Factcheck heeft uitgevoerd met daarachter een korte conclusie.
Het nepnieuws epidemie was zo erg dat Facebook, naast andere maatregelen genomen te hebben, achtte het noodzakelijk een paginagrote nepnieuws advertentie te plaatsen in enkele grote Britse kranten. Het zou gaan om de kranten The Times, The Guardian en Daily Telegraph. Dat de advertentieprecies nu is geplaatst is geen toeval. Facebook plaatste hun advertentie één maand voor de verkiezingen voor het Lagerhuis in het Verenigd Koninkrijk. Kijk hier wat er in de advertentie stond.
Algoritmes v. mens
Bloggers vinden het leuk om parallellen te trekken tussen de vooruitgang van slimmere algoritmen en de Terminator-films. Voorstanders van de technologie benadrukken de voordelen van het gebruik van algoritmen, zoals verhoogde efficiëntie in processen en het verlagen van de kosten. Sceptici enmensen die tinfoil hats dragen schreeuwen “robots will take our jobs”
Algoritmen werden dit jaar gebruikt door Facebook enGoogle om nepnieuws te bestrijden. Ook heeft Mike een blogartikel geschrevenover de potentie van een bijzonder algoritme dat maar liefst veertien vormenvan hartritmestoornissen te herkennen.
Helaas gaat het niet altijd soepel met het toepassen vanalgoritmen. Een tekenend voorbeeld hiervan is het verhaal van FaceApp, deproducent van een app die selfies bewerkt met gebruik van kunstmatigeintelligentie. Nina dook erin in haar blogartikel.
Blockchain
Blockchain stond dit jaar veel in de media. De stijgendepopulariteit van de technologie bracht juridische uitdagingen met zich mee.Blockchain bestaat al langer en inmiddels begint er langzaam wetgeving rondom het concept van de blockchain op gang te komen. Lees hier en hier wat mijn collega’s over hebben geschreven.
Gelukkig nieuwjaar en tot in 2018!
Auteur: Stephan Djamin