Videosite Youtube is een experiment begonnen dat het mogelijk maakt om filmpjes te downloaden om die bijvoorbeeld later – off line – te kunnen bekijken. Youtube geeft (vooralsnog enkele) contentpartners de mogelijkheid om een filmpje onder een Creative Commons licentie aan te bieden.
Het experiment loopt tot nu toe alleen in de Verenigde Staten. Een aantal Amerikaanse universiteiten – onder andere Stanford, Duke en UC Berkeley – doen mee met het experiment en bieden gratis te downloaden content aan.
Op de site van Youtube staat te lezen:
Many video creators on YouTube want their work to be seen far and wide. They don’t mind sharing their work, provided that they get the proper credit. Using Creative Commons licenses, we’re giving our partners and community more choices to make that happen. Creative Commons licenses permit people to reuse downloaded content under certain conditions.
Creative Commons staat voor een systeem dat auteursrechthebbenden – door te kiezen uit een aantal licentiemogelijkheden – de mogelijkheid geeft om zelf aan te geven welke mogelijkheden ze gebruikers van hun werk geven. Zo kan iemand er voor kiezen om een filmpje, een artikel of een muziekstuk onder een ‘Naamsvermelding’-licentie aan te bieden. Het staat iedereen dan vrij om dat werk te veranderen of verder te distribueren, met als enige voorwaarde dat de naam van de (originele) maker vermeld wordt. Een van de andere mogelijkheden is een ‘Niet-commercieel’-licentie: iedereen kan het werk gebruiken en verder distribueren, zo lang er geen geld mee verdiend wordt.
Youtube experimenteer ook met het aanbieden van betaalde videodownloads.
Zie hier het bericht op Youtube, en hier een bericht op de Nederlandse Creative Commons site.