020 530 0160

V.S.: Filmmores

Gepubliceerd op 12 juli 2006 categorieën , ,

De federale rechter van Colorado heeft afgelopen donderdag geoordeeld dat een aantal bedrijven die DVD’s met gekuiste versies van bekende films op de markt brengen, daarmee in strijd met het auteursrecht handelen. De bedrijven CleanFlicks, CleanFilms en Play It Clean Video en Family Flix USA ontdoen de films van naaktscenes, geweld, en scheld- en schuttingwoorden.  Volgens de bedrijven konden zij zich op het first Amendment en op ‘fair use’ beroepen. Uit de eerste enthousiaste onthaal van de film Titanic zonder blote Kate Winslet bleek dat het kuisen een gat in de markt was.


Drie jaar geleden bereidden zestien regisseurs waaronder Steven Spielberg en Robert Altman, zich voor op een proces tegen de bedrijven. Cleanflicks vroeg vervolgens een verklaring voor recht dat zij dat zij de DVD’s op de markt mocht brengen met beroep op de vrijheid van meningsuiting.  Daarop sloten zich acht filmstudio’s zich bij de regisseurs aan en stelden gezamenlijk een tegenvordeing in.


De rechter oordeelde dat “Whether these films should be edited in a manner that would make them acceptable to more of the public playing a DVD in a home environment is more than merely a matter of marketing; it is a question of what audience the copyright owner wants to reach” en vervolgde “Their business is illegitimate […] The right to control the content of the copyrighted work […] is the essence of the law of copyright.”


Van een aantal van de films bestaan wel gekuitse versie die worden vertoond  in vliegtuigen tijdens vluchten naar onder meer het Midden-Oosten. Deze films zijn gekuist op een wijze zoals verkozen door de regisseurs en de producenten van de films.


De software van ClearPlay die, samen met een officiële DVD van bepaalde films, ervoor zorgt dat een gekuiste versie van de film te zien is, wordt niet in strijd met het auteursrecht geacht. Met behulp van de software zijn naakten alleen als silhouet te zien en wordt schunnige taal vervangen door een pieptoon. Deze software zou wel te verenigen zijn met het auteursrecht aangezien hiermee niet een gewijzigde versie van de film wordt vastgelegd (toegestaan dankzij de Family Movie Act).


Lees hier het bericht van ABC news en hier van ZD Net.

Bron: De Volkskrant (10 juli 2006); ABC news; ZD net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen