Op 15 juni j.l. heeft het Hof Amsterdam arrest gewezen in de zaak TechnoDesign/Brein. Deze zaak had betrekking op de rechtmatigheid van website Zoekmp3.nl. Op deze website werd een zoekmachine aangeboden met hyperlinks die verwezen naar muziekbestanden op internet.
In haar vonnis van 12 mei 2004 oordeelde Rechtbank Haarlem dat TechnoDesign door het aanbieden van deze zoekmachine geen inbreuk maakte op het auteursrecht en dat deze handelwijze ook niet anderszins onrechtmatig was. Het beschikbaar stellen van faciliteiten en diensten die kunnen leiden tot inbreukmakend en onrechtmatig handelen van derden is volgens de rechtbank op zichzelf niet als onrechtmatig handelen van de aanbieder van die faciliteiten en diensten te beschouwen. Dat kan onder bijzondere omstandigheden anders zijn, maar die omstandigheden deden zich volgens de rechtbank niet voor.
Brein is in hoger beroep gegaan van dit vonnis. Techno Design heeft in het hoger beroep geen verweer gevoerd.
In het arrest laat het Hof de vraag of het aanbieden van de zoekmachine resulteert in een inbreuk op het auteursrecht, buiten beschouwing. Vervolgens oordeelt het Hof dat het aanbieden hiervan wel resulteert in een onrechtmatige daad. Het Hof stelt dat TechnoDesign niet kan worden aangemerkt als internet service provider en dat het beperkte aansprakelijkheidsregime voor internet service providers daarom niet op haar van toepassing is. Naar de mening van het Hof wist TechnoDesign dat de hyperlinks verwezen naar inbreukmakende bestanden en verwierf zij inkomsten met het aanbieden van de links. Dat is volgens het Hof onrechtmatig. Dat TechnoDesign een waarschuwing op de website had geplaatst, doet hier volgens het Hof niets aan af. Hetzelfde geldt voor het feit dat de hyperlinks ook verwezen naar rechtmatige bestanden.
Lees hier het arrest.