020 530 0160

Persconferentie Brein groot succes

Gepubliceerd op 12 april 2005 categorieën , , ,

De anti-piraterij organisatie stichting Brein gaat individuen die via P2P-technologie bestanden uitwisselen civielrechtelijk vervolgen. Dat heeft Brein vanochtend tijdens een persconferentie in theater Carré aangekondigd. Ik was erbij. De perszaal was bomvol, er waren weinig kritische vragen, kortom, een groot succes.


Tim Kuik, directeur van Brein, deed verslag van de resultaten van de verzoeken aan een vijftal internet service providers (ISPs) om sommaties door te zenden naar abonnees die bestanden uitwisselen via Kazaa of andere P2P-software. In totaal zijn per ISP 10 personen aangeschreven met het verzoek c.q. de sommatie om het aanbieden van muziekbestanden via P2P-software te beëindigen. Ook moesten de aangeschreven personen forse boetes betalen en verklaren dat ze het nooit meer zullen doen, op straffe van een boete. In totaal hebben zeven personen voldaan aan de sommaties van Brein. Zij betaalden gemiddeld 2100 euro als schadevergoeding.


Nu 43 personen niet hebben gereageerd, ziet Brein aanleiding juridische stappen te nemen tegen deze personen. Wie zijn dat? John Kennedy, voorzitter van IFPI, branche-organisatie van de platenmaatschappijen, gaf een goede profielschets: personen uit alle lagen van de bevolking, hoofdzakelijk mannen tussen de 20 en 40. In de VS zijn volgens Kennedy onder anderen een rechter, een verpleegster, een dokter en een leraar aangepakt. Kennedy vierde vandaag, zo zei hij, het eenjarige bestaan van rechtszaken tegen particulieren.


Niet echt reden voor feest, lijkt mij. De muziekindustrie heeft dit probleem natuurlijk deels over zichzelf afgeroepen. Het is nog steeds niet mogelijk om als P2P-bedrijf een overeenkomst met de muziekindustrie te sluiten, zodat P2P-gebruikers legaal bestanden kunnen uitwisselen. Cees Vervoord, voorzitter van Buma/Stemra, legde de vinger op de gevoelige plek toen hij zei dat rechtenorganisaties als Buma/Stemra wel willen, maar dat de platenmaatschappijen tegenwerken. Die weigeren nog steeds met P2P-bedrijven in zee te gaan.


Vervoord haalde ook fel uit naar ISPs die niet willen meewerken met Brein. Hij noemde met name XS4ALL: “Het is een schande dat XS4ALL weigert op verzoek van Brein naam-, adres- woonplaatsgegevens van abonnees te verstrekken.” Daar zit natuurlijk de crux van de vervolgstappen van Brein. De piraterijbestrijder gaat namelijk helemaal geen rechtszaken beginnen tegen individuele P2P-gebruikers; er worden eerst rechtszaken gevoerd tegen ISPs. Brein beschikt slechts over de IP-adressen van abonnees, niet over hun NAW-gegevens. De vraag is dus of de ISPs, die uit hoofde van hun contractuele relatie met de abonnees beschikken over hun NAW-gegevens, bereid zijn die desgevraagd aan Brein te verstrekken.


Juridisch zijn de ISPs daar niet toe verplicht. Brein is een particuliere organisatie en die kan niet zomaar allerlei gegevens opvragen bij ISPs. Ik kan toch ook niet de gegevens van mijn buurman bij de Nuon opvragen als ik vermoed dat hij stroom van mij aftapt. Als de ISPs weigeren, wat wel de verwachting is, dan zal Brein vervolgens de civiele rechter gaan verzoeken de ISPs te bevelen de NAW-gegevens te verstrekken. Zonder wettelijke grondslag is het echter de vraag of de rechter dat kan en mag doen. De enige juiste weg voor Brein is het strafprocesrecht dat met extra waarborgen is omkleed. En dat is nog een lange weg.


Lees hier verslag van WebWereld, Planet Multimedia en Nu.nl. Zie ook mijn verslag voor Emerce.


 

Bron: WebWereld, Planet Multimedia en Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen