020 530 0160

Betalen op internet

Gepubliceerd op 30 maart 2004 categorieën ,

In het NRC handelsblad van vanmiddag is een artikel geplaatst dat een aardig overzicht geeft van de mogelijkheden om op internet te betalen.  Lees hier het artikel (registratie verplicht). Er worden 3 methoden onderscheiden: achteraf afrekenen (creditcard), strippenkaartmethode (eerst saldo storten) en direct betalen (op het moment van de aankoop).


Volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org wordt 22% van de nederlandse online bestellingen achteraf met de creditcard afgerekend. Dit gebeurt niet via Interpay maar via een Payment Service Provider (PSP). Een PSP voorziet de webwinkel van een soort digitale kassa. Als PSP treden financiele instellingen (Rabobank en ING bank) op en ook gespecialiseerde bedrijven: Bibit, Buckaroo, Multipay, Ogone, Triple Deal en Virtual XS.


De strippenkaart methode wordt onder andere door SoftPay ondersteund. De meeste strippenkaartsystemen zijn slechts bij een beperkt aantal webwinkels te gebruiken. Zo zijn er de wwwbon (een digitale cadeaubon) en de Wallie-card. De Walliecard werkt als een prepaid telefoonkaart en moet dus in de gewone winkel (Ako, Bruna, C1000, Bp tankstations) worden aangeschaft. De Rabobank heeft de MiniTix geintroduceerd, een internetvariant op de chipknip. Hiermee kunnen bedragen tot maximaal 10 euro worden afgerekend.


Met Mobile2Pay wordt het aankoopbedrag rechtstreeks van de bank of girorekening gehaald. Dit betaalsysteem onderscheid zich van de andere betaalmethoden door de identificatie door middel van het GSM toestel dat werkt als een soort pinpas.


De Consumentenbond vindt het een goede zaak dat de consument wat te kiezen heeft. Thuiswinkel.org daarentegen meent dat er teveel keuze is waardoor het voor winkeliers en consumenten te onoverzichtelijk is. Men ziet grote mogelijkheden voor betalen met de GSM maar vindt dat banken en telecombedrijven wel met 1 standaard moeten komen.

Bron: NRC
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Koen de Bruin

publicaties

Gerelateerde artikelen