Ook op de gereguleerde markten is SOLV dit jaar weer volop actief geweest. Met name op het gebied van (online) kansspelen is er over 2014 genoeg te melden. Een selectie:
Kansspelen
Allereerst trad de gewijzigde Gedragscode promotionele kansspelen per 1 januari 2014 in werking, waar we stiekem in 2013 al over blogden. Overigens is de kansspelautoriteit (“KSA”) aan de slag met het opstellen van een ‘Richtlijn Gedragscode promotionele kansspelen’, die de Gedragscode moet verduidelijken. We zullen zien.
Het Nederlandse kansspelnieuws werd ook in 2014 gedomineerd door het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand. De regering beoogt hiermee online kansspelen te reguleren door de invoering van een vergunningenstelsel. Het Wetsvoorstel leverde in de Tweede Kamer een stortvloed aan vragen op. De Staatssecretaris reageert daar naar verwacht in januari 2015 op. Geïnteresseerden in een vergunning kunnen zich inmiddels in het kader van een preregistratie melden bij de KSA. Op het tijdstip van inwerkingtreding mag (nog) niet worden gewed: wordt het eind 2015 of eerder 2016?
De hervorming van het loterijstelsel staat eveneens op de agenda van de Tweede Kamer. In de ‘loterijbrief’ presenteerde Staatssecretaris Teeven deze zomer zijn plannen. Zo wordt de verplichte afdracht aan goede doelen van 50 naar 40% verlaagd en zal per 1 januari 2017 ruimte aan nieuwe initiatieven op de loterijmarkt worden geboden. De transparante gunning van de loterijvergunningen is intussen uitgesteld. De zeven bestaande loterijvergunningen werden bij besluiten van 28 november 2014 met twee jaar verlengd. Over de verlaging van de afdracht loopt op dit moment een internetconsultatie. Partijen kunnen tot 18 januari a.s. een reactie indienen
Tot slot heeft de KSA dit jaar de eerste boetes aan aanbieders van online kansspelen opgelegd. Ook werd er toegezien op gok-initiatieven rond het WK en kreeg de organisator van een loterij waarmee je een huis in Zuid-Afrika kon winnen een flinke veeg uit te pan in de vorm van een boete van 80.000 euro.
Mediarecht
Het vijfentwintigjarig jubileum van het Commissariaat voor de Media werd gevierd met een mooi congres. Dit jaar is een einde gekomen aan de slepende Sprookjesboomprocedure. Het Commissariaat voor de Media legde in 2011 aan de TROS een boete op wegens verboden dienstbaarheid aan de commerciële belangen van de Efteling. De ovetredingen bleven overeind maar de Raad van State verlaagde de boete naar 69.000 EUR.
Verder heeft het Oostenlijkse ‘Verwaltungsgerichtshof’ het Hof van Justitie prejudiciële vragen gesteld over de uitleg van het begrip ‘mediadienst op aanvraag’: valt het videogedeelte van de Tiroler Zeitung onder dit begrip? Wellicht dat we daar in 2015 meer over te horen krijgen. Ook de hervorming van het publieke bestel krijgt volgend jaar een vervolg. Het wordt een druk jaar.
Met dank aan Tomas Weermeijer.