020 530 0160

Een veelvoorkomend misverstand (over het gebruik van foto’s van internet)

Gepubliceerd op 29 september 2014 categorieën , , ,

Een professionele fotograaf plaatst zijn foto’s zonder watermerk of kopieerbescherming op internet. Google Images geeft deze foto’s de tag “voor commercieel hergebruik, inclusief aanpassing”. Gedaagde bewerkt en gebruikt de foto’s voor zijn website, Facebook pagina en een uitnodiging. Gedaagde vermeldt daarbij niet de naam van de fotograaf en gebruikt de foto’s niet altijd in hun geheel (eiser spreekt van “verminking” van de foto’s). Gedaagde stelt dat dit gebruik is toegestaan. Als de fotograaf zulk gebruik had willen voorkomen, dan had hij maar een kopieerbeveiliging moeten gebruiken.

 

De rechter leert gedaagde echter het (ons welbekende) lesje:

 

Het is een veel voorkomend misverstand dat alles wat online staat, door iedereen gebruikt mag worden. Ook als dat er niet expliciet bij vermeld is, rust op een foto echter vaak een auteursrecht. Dat is in élk geval zo als het gaat om foto’s als de onderhavige met een eigen oorspronkelijk karakter. Daarbij maakt het niet uit welke bedoeling de gebruiker bij publicatie gehad heeft en of deze zich daarbij wel of niet bewust was van het feit, dat daarmee misschien inbreuk gemaakt wordt op het auteursrecht van iemand anders. Een door een zoekmachine zoals Google daaraan gekoppeld label doet aan het vorenstaande niet af.

 

Conclusie: gedaagde heeft bij herhaling inbreuk gemaakt op het auteursrecht en de persoonlijkheidsrechten van de fotograaf.

 

De fotograaf vordert € 2.400 aan gemiste licentievergoeding, gebaseerd op het aantal keren dat de foto’s gepubliceerd zijn en de gebruikelijke vergoeding die hij voor dat gebruik hanteert, conform de Richtprijzen Nederlandse Vakfotografie 2012. Ook vordert hij volledige proceskostenvergoeding, inclusief advocaatkosten, ter hoogte van € 2.620,95. Dat komt de rechter alleszins redelijk voor, dus de vorderingen worden toegewezen.

 

Lees hier de uitspraak van de rechtbank Limburg van 27 augustus 2014 in deze zaak. Klik hier voor een overzicht van de regels voor het gebruik van foto’s van internet en de vergoedingen die door rechters worden toegewezen. 

Bron: rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen