Het Gerecht EU heeft, in navolging van het BHIM, geoordeeld dat er verwarringsgevaar bestaat tussen het teken Skype en het gemeenschapswoordmerk SKY van Sky en Sky IP International.
Het Gerecht komt tot dit oordeel door vast te stellen dat er visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming bestaat tussen de twee tekens. Wat betreft de visuele overeenkomst constateert het Gerecht dat het wolkje dat zich om het woord Skype bevindt, enkel tot doel heeft om het woordteken te benadrukken en geen andere functie vervult. Het wolkje in combinatie met het woord Skype kan bovendien de associatie van Skype met Sky versterken, omdat er wolken in de hemel (sky) voorkomen (conceptuele gelijkenis). Verder oordeelt het Gerecht dat Skype en Sky auditief overeenstemmen, omdat het element Sky duidelijk herkenbaar blijft in Skype en de klinker ‘y’ niet korter wordt uitgesproken in Skype dan in Sky.
Het Gerecht gaat voorbij aan het argument van Microsoft dat de Skype een hoog onderscheidend vermogen zou hebben gekregen bij het publiek. Het Gerecht oordeelt dat zelfs indien dat het geval is, Skype een generieke en dus beschrijvende term zou vormen voor communicatiediensten. Ook het feit dat Skype en Sky vreedzaam naast elkaar worden gebruikt in het Verenigd Koninkrijk is geen geldig argument om een lage mate van verwarringsgevaar aan te nemen. Het Gerecht overweegt daarbij dat de vreedzame co-existentie alleen bestaat in een zeer specifieke dienst (point-to-point communicatiediensten) en er daarom niet toe kan leiden dat er een lager verwarringsgevaar bestaat in andere klassen.
Microsoft is sinds 2004 bezig om een merkregistratie te verkrijgen voor haar VoIP-dienst Skype. Het is inmiddels al de tweede keer dat Microsoft een zaak verliest die zij voert omtrent de benaming van haar diensten. In 2013 verloor zij eveneens een rechtszaak van hetzelfde bedrijf (toen nog BSkyB geheten), waarna zij werd gedwongen de naam van haar clouddienst te wijzigen van SkyDrive in OneDrive. Het lijkt er op dat Microsoft er verstandig aan doet om voortaan de term Sky links te laten liggen.
Met dank aan Yasar Celebi.