Vorige week, op 14 juli 2016, oordeelde de Court of Appeals for the Second Circuit (“Court”) in de zaak tussen Microsoft Corporation (“Microsoft”) en de Verenigde Staten (“VS”) dat Microsoft niet hoeft te voldoen aan een verzoek van de Amerikaanse overheid om e-mails, die waren opgeslagen op een server in Ierland, te overhandigen. De wet waar de Amerikaanse overheid zich op beroept, de Stored Communications Act (“SCA”), biedt geen mogelijkheid voor verzoeken die strekken tot informatie die zich niet in de VS bevindt, aldus de Court.
De Amerikaanse overheid had Microsoft verzocht om de inhoud van een e-mail account te verstrekken van één van haar klanten, wegens aanwijzingen dat die klant betrokken is bij drugshandel. Microsoft had gedeeltelijk voldaan aan het verzoek, namelijk voor zover de informatie beschikbaar was in de VS. De inhoud waar het de Amerikaanse overheid om ging stond echter (uitsluitend) op een server in Ierland. Microsoft zou in voorkomend geval de gegevens naar de VS moeten transporteren om aan het verzoek te voldoen. Microsoft heeft dit geweigerd en in plaats daarvan de rechter verzocht het verzoek van de Amerikaanse overheid te vernietigen.
In eerste aanleg heeft de Southern District of New York geoordeeld dat Microsoft gehouden was om de informatie op te halen uit Ierland en te verstrekken en te verstrekken aan de Amerikaanse overheid. Een gevaarlijk precedent om te scheppen, aldus Microsoft, omdat dit een “global free-for-all” zou creëren. Ook andere (tech) bedrijven en organisaties, waaronder Amazon en Apple, vreesden voor de gevolgen van een dergelijke praktijk.
In hoger beroep heeft de Court Microsoft in het gelijk gesteld. Zij wijst er op dat ten tijde van het invoeren van de SCA 30 jaar geleden, het technologie-landschap compleet verschilde van onze huidige internet-verzadigde realiteit. De internationale doorgifte van informatie in hoge concentraties en frequentie was toen nog geen alledaagse praktijk. Gelet op deze context waarin de wet is ingevoerd, tezamen met het rechtsvermoeden tegen een extraterritoriale werking van Amerikaanse wetgeving zoals door de Supreme Court is benadrukt in 2010, oordeelt de Court dat het verzoek van de Amerikaanse overheid slechts werking kan hebben op Amerikaans grondgebied. De inhoud van het e-mail account in Ierland valt dus niet onder het (overigens voor de rest rechtmatige) verzoek om informatie van de Amerikaanse overheid.
Dit betekent overigens niet dat de Amerikaanse overheid nooit toegang kan krijgen tot gegevens die op servers buiten de VS staan. Zo heeft de Ierse overheid al aangegeven dat zij de gegevens voor de Amerikaanse overheid had opgehaald en doorgegeven, als de Amerikaanse overheid dat even aardig had gevraagd.