NL EN

Harmke Lankhorst

Je werkt nog maar sinds oktober bij SOLV? Bevalt het je? Jazeker. Het is niet alleen heel gezellig, ook inhoudelijk sluit het aan bij wat ik wilde. Ik doe vooral  intellectuele eigendomszaken. Dit is precies wat ik voor ogen had na mijn studie. Het is wel heel anders dan op de universiteit. Adviseren, brieven schrijven, cliëntcontact. Ik had al wel een idee door mijn stage, maar er is ook nog veel te leren!

Je hebt een indrukwekkende hoeveelheid nevenfuncties op je CV staan. Jij hebt niet veel slaap nodig, zeker? Nou, eigenlijk wel! Ik ben een dagmens en heb overdag veel energie. Ik begon altijd vrij vroeg, voor negenen en werkte door tot een uur of zeven en dan ging ik wat met vriendinnen doen. Tijdens mijn studie was ik eigenlijk overal wel voor in. Ik ben heel nieuwsgierig en daardoor kreeg ik ook veel kansen.

Je hebt ook nog bedrijfskunde gestudeerd. Is er een zakenvrouw in jou verloren gegaan? Nou, dat weet ik niet. Uiteindelijk trok rechten me toch meer omdat het concreter is. Ik hou van het inhoudelijk puzzelen. Bij marketing komen de mensen die goed kunnen kletsen er ook wel. Ik vind het heerlijk juist in jurisprudentie te duiken om uit te zoeken hoe het precies zit. Om alle feiten op een rijtje te krijgen en daarna pas iets te zeggen. Ik ben marketing gaan studeren omdat ik me zo breed mogelijk wilde ontwikkelen. Uiteindelijk sluit marketing goed aan bij intellectuele eigendom. Dat zie ik nu bij de cliënten voor wie ik werk. Bij advisering met betrekking tot reclamerecht bijvoorbeeld, kan ik wel begrijpen waarom een cliënt zo denkt terwijl het juridisch niet zo kan. Het ligt ergens wel in elkaars verlengde.

Je hebt ook als griffier gewerkt op de rechtbank. Heb je nooit gedroomd als rechter het laatste woord te hebben? Nee, eigenlijk niet. Ik vind het juist aantrekkelijk om duidelijk één kant te kiezen en daar alles uit te halen. Als advocaat kun je creatief zijn en daar echt voor gaan. Als je een goed advies schrijft voor een cliënt, kun je ervoor zorgen dat de cliënt je volgt.

Als we je over twintig jaar nog eens interviewen, wat voor advocaat treffen we dan aan? Ik hoop nog steeds zo enthousiast! In mijn optiek ben je een goede advocaat als je slim om kan gaan met onhandige situaties en daar het beste van kan maken, goede stukken kunt schrijven, eerlijke voorlichting geven. Doortastend, to-the-point en duidelijk wil ik zijn.

Dat klinkt als een match met SOLV! Hoe kwam je hier eigenlijk terecht? Ik las de weblogs van SOLV  toen ik met mijn scriptie bezig was. Ik wilde echt bij een nichekantoor gaan werken, kleinschalig en informeel. Op een plek waar je jezelf kan zijn en af en toe persoonlijke opmerkingen kan maken zonder dat je daarmee je kansen vergooit. Het eerste gesprek met SOLV was zo leuk. Achteraf was ik even bezorgd of ik niet te informeel was geweest, maar dat was gelukkig niet zo!