020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Misleidende datingsites & data delen Whatsapp

Gepubliceerd op 4 oktober 2016 categorieën 

In deze rubriek worden wekelijks TMC-gerelateerde Kamervragen- en antwoorden besproken.  Deze week: antwoord op vragen omtrent misleidende datingsites en vragen over de uitspraak van de Duitse privacywaakhond met betrekking tot het datadelen door Whatsapp.  

 

Misleidende datingsites

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) geeft mede namens de minister van Economische Zaken antwoord op vragen van Kamerlid Gesthuizen (SP) over misleidende datingsites met valse profielen.

 

Gesthuizen stelt allereerst de vraag wat er ondernomen kan worden tegen websites met valse datingprofielen. Minister Van der Steur geeft aan dat het belangrijk is dat consumenten zelf opletten en nagaan of een datingsite betrouwbaar is. Hierbij verwijst de minister naar Thuiswinkel.org en Keurmerk Veilig Daten waar consumenten meer informatie kunnen vinden over het gebruik maken van datingsites. Daarnaast spreekt Van der Steur over de mogelijkheid om bij een vermoeden te maken te hebben met een misleidende datingsite, een melding te doen bij de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”).

 

Kamerlid Gesthuizen wil verder weten waarom het niet mogelijk is dergelijke sites te blokkeren. De minister geeft als antwoord dat op dit moment de ACM inlichtingen kan vorderen en boetes kan opleggen om bedrijven aan te pakken. ACM heeft daarentegen niet de bevoegdheid om sites offline te halen. Ook wordt door de minister de Gedragscode Notice-and-Take-Down aangehaald. Dit is een procedure, opgesteld door het bedrijfsleven en belangenverenigingen, waarbij consumenten bij de service provider melding kunnen maken van vermeende onrechtmatige inhoud op internet. Omdat de Notice-and-Take-Down procedure een vorm van zelfregulering is, is bij Van der Steur niet bekend hoeveel meldingen worden gemaakt en in welke gevallen de service provider de betreffende site offline haalt.

 

Nieuwe vragen

Nieuwe vragen zijn gesteld door het lid Van Wijngaarden (VVD) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht ‘Duitse privacywaakond verbiedt datadelen WhatsApp’. De Duitse privacywaakhond heeft (zoals wij vorige week al blogden) aan Facebook een last onder bestuursdwang opgelegd waarin het Facebook verbiedt Whatsapp-gegevens te verzamelen en op te slaan. Van Wijngaarden wil ten eerste weten of de uitspraak van de Duitse privacywaakhond consequenties heeft voor het datadelen in Nederland. Daarnaast is het Kamerlid benieuwd naar de verhouding tussen de Nederlandse wetgeving en Duitse wetgeving op het gebied van gegevensbescherming. Tot slot wordt naar de opinie van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd.  

 

Antwoorden op deze en andere Kamervragen zijn binnenkort weer te lezen op deze blog!

 

Met dank aan Dafne de Boer

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen